Lussebulle bak
FÖRE
Som ni kanske misstänker är de min pojkvänns lussebullar längst ner.
EFTER
Ingredienser:
1 pkt jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
1 st ägg (till pensling)
1½ g saffran
1½ dl strösocker
½ tsk salt
ca 13 dl vetemjöl
Gör så här:
1.Smula ner jästen i en degbunke.
2.Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).
3.Häll mjölken och det smälta smöret över jästen och rör tills den är upplöst.
4.Tillsätt kesella, saffran, socker och salt,mjöl. Arbeta därefter för hand in mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig.
5.Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 40 min.
6.Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank.
7.Baka sedan ut degen. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt.
8.Pensla lussekatterna med uppvispat ägg innan du stoppar in dom i ugnen.
9.Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8-12 minuter.
10.Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.